JA Bookshop - шаблон joomla Joomla

Információ: 06 33 520-982 vagy +36 70 953-7803 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Épülettechnikai Biztonsági Előírások

Általános előírások

470. § (1) A kiürítésre számításba vett nyílászáró szerkezetek – kivéve a legfeljebb 50 fő tartózkodására szolgáló helyiségeket és az arra minősített nyílászárókat – csak a kiürítés irányába nyílhatnak. A tömegtartózkodásra szolgáló helyiség ajtóit ilincs nélkül kell kialakítani úgy, hogy az egy mozdulattal nyitható és nyitott állapotban önmûködõen rögzíthető legyen. A kiürítésre számításba vett nyílászáró szerkezetekben a vésznyitók, pánikzárak feleljenek meg a vonatkozó mûszaki követelménynek, vagy azzal legalább egyenértékû biztonságot nyújtsanak.

 

Biztonsági világítás és jelek

397. § (1) Minden menekülésre igénybe vehetõ kijárati és vészkijárati ajtót az ajtó fölé, vagy ha arra más lehetõség nincs, akkor az ajtó jobb és bal oldalán elhelyezett, az ajtóra mutató biztonsági jellel kell megjelölni. A menekülési útirányt jelölõ biztonsági jelet tilos az ajtóra szerelni, mivel az ajtó nyitott állapotában a jel nem látható, így a meneküléshez szükséges információ eltûnik. (21. melléklet 1. ábra). A pánikzárral ellátott ajtókon jelölni kell azok nyitási mechanizmusát a kezelésükre utaló biztonsági jellel.

 

Befogadóképesség meghatározása

A befogadóképesség meghatározása az alapterület, a rendeltetés és a menekülés irányába nyíló ajtók szabad szélessége alapján történik.
Az ajtó méretének a kiürítés számítás során van jelentősége. A kiürítés számítást a 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelet tartalmazza. (5. rész 1/7 fejezet)
Az építészeti kivitelezés megtervezése szakember feladata.

 

Tűzvédelem

Az építmények építészeti-műszaki tervezése során a tűzvédelmi műszaki kialakítást tűzvédelmi műleírásba, dokumentációba kell foglalni. Minden terv része a tűzvédelmi műleírás, dokumentáció. A tűzvédelmi műleírás, dokumentáció készítése szaktevékenység, azt csak megfelelő szakértelemmel rendelkező személy készítheti, ezért ahol a tűzvédelmi szakhatóság igénybevétele szükséges az építési engedélyezési eljárás során, ott a felelős tervező köteles tűzvédelmi szakértőt (építmények tűzvédelme, építész-, elektromos, gépész tűzvédelmi szakértő) bevonni a tűzvédelmi műleírás elkészítésébe.

A tűzvédelmi műleírás, dokumentáció tartalmazza:

  1. az épület megközelíthetőségére,
  2. oltóvíz ellátására,
  3. tűzveszélyességi osztályba sorolására, tűzállósági fokozatára,
  4. az alkalmazott épületszerkezetek éghetőségi és tűzállósági paramétereire,
  5. a tűzszakaszok elhelyezkedésére, kiürítési számítására,
  6. épületgépészeti kialakítására, villámvédelmi rendszerére, valamint
  7. a tűzjelzésre és oltásra

vonatkozó megoldásokat.

Terem ajtó: Amennyiben a terem tűzszakasz határon áll, igen tűzgátló ajtót kell elhelyezni.

Porral oltók száma: A tűzoltó készülékek számának meghatározására természetesen van előírás a 9/2008(III.28) ÖTM rendelet alapján 5. rész II. fejezet 20. pontjában

Villanyvezetékek és fűtéscsövek: Arra, hogy milyen magasságban futnak a csövek és vezetékek nincsen előírás, valamint az eltakarásukra sincsen.

 

Vészkijárati ajtóra vonatkozó előírások

A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű ajtókat alkalmazni nem szabad. A vezérléssel működő ajtók esetében a kézi nyithatóságot minden esetben biztosítani kell.

A kiürítésre számításba vett nyílászáró szerkezetek - kivéve a legfeljebb 50 fő tartózkodására szolgáló helyiségeket és az arra minősített nyílászárókat - csak a kiürítés irányába nyílhatnak, - míg a helyiségben tartózkodnak - azokat lezárni nem szabad.

A tömegtartózkodásra szolgáló helyiség ajtóit kilincs nélkül kell kialakítani úgy, hogy az egy mozdulattal nyitható és nyitott állapotban önműködően rögzíthető legyen. A kiürítésre számításba vett nyílászáró szerkezetekben a vésznyitók, pánikzárak előírásait (vonatkozó MSZ EN szabványok) teljesíteni kell.

A kiürítésre számításba vett útvonal kijáratainak nyílásába küszöböt, lépcsőt építeni - a nem tömegtartózkodásra szolgáló helyiség kivételével - nem szabad.